In 7 stappen meer rust

Stress en kopzorgen kunnen een groot deel van het leven van jongvolwassenen beheersen. Deze fase van het leven brengt veel uitdagingen met zich mee, zoals studie- en carrièredruk, sociale verwachtingen, en persoonlijke veranderingen. Het constante balanceren van deze eisen kan leiden tot chronische stress, angst, en een gevoel van overweldiging.

De KenJeZelf-methodiek biedt een gestructureerde en holistische benadering die speciaal is ontworpen om jongvolwassenen te helpen deze uitdagingen te overwinnen. Door het aanleren van zelfbewustzijn, emotionele regulatie en effectieve copingstrategieën, helpt deze methodiek jongeren om innerlijke rust te vinden en een groter geluksgevoel te ervaren. Hier zijn zeven stappen om je op weg te helpen naar een meer innerlijke rust en een groter geluksgevoel.

Stap 1: Herontdekking en Ademhaling

In de eerste stap richten we ons op het herontdekken van onze ademhaling en het creëren van ademruimte. Ademhaling is een krachtige tool die direct invloed heeft op ons zenuwstelsel en ons helpt te kalmeren. Veel mensen ademen oppervlakkig, vooral als ze gestrest zijn. Door je ademhaling te verdiepen, kun je je geest tot rust brengen en beter omgaan met stress.

Ademruimte creëren

  • Inzichtgevende les: Begin met het observeren van je ademhaling zonder deze te veranderen. Leg je hand op je buik en voel hoe deze op en neer beweegt met elke ademhaling. Probeer vervolgens langzaam en diep in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond.
  • Voorbeeld: Zit comfortabel, sluit je ogen en adem vijf minuten diep in en uit. Merk op hoe je lichaam zich ontspant met elke ademhaling.

Aarding

  • Inzichtgevende les: Aarding helpt je om in het moment te blijven en stress los te laten. Dit kan door letterlijk contact te maken met de aarde.
  • Voorbeeld: Ga elke dag een paar minuten blootsvoets op gras of zand staan en concentreer je op het gevoel onder je voeten. Dit helpt je om je verbonden te voelen met de natuur en het hier en nu.

Stap 2: Lichaamsbewustzijn en verwondering

In de tweede stap richten we ons op lichaamsbewustzijn en de verwondering. Door je bewust te worden van je lichaam en de wereld om je heen, kun je stress verminderen en je gevoel van welzijn vergroten.

Oefening: Bodyscan

Inzichtgevende les: Voer een bodyscan uit om je bewust te worden van je lichaam. Dit helpt je om spanning op te merken en los te laten. De bodyscan brengt je meer bij jezelf en helpt je om eenvoudiger uit je gedachten terug in de realiteit te komen. Het is verwonderlijk hoe snel dit kan door simpelweg de oefening te doen. Daarnaast leer je hoe gedachten je doen en laten bepalen, en dat jij er zelf iets aan kunt doen. Dit is een hele fijne oefening om je hiervan bewust te worden.

Voorbeeld: Ga liggen of zit comfortabel. Sluit je ogen en scan je lichaam van je tenen tot je hoofd. Benoem de lichaamsdelen in gedachten en besteed aandacht aan elk deel van je lichaam. Begin bij je tenen en werk langzaam omhoog, via je voeten, enkels, kuiten, knieën, dijen, heupen, onderrug, buik, borst, schouders, armen, handen, nek, en uiteindelijk je hoofd. Neem de tijd om elk lichaamsdeel bewust te voelen en merk op waar je spanning of ongemak ervaart. Adem diep in die gebieden en probeer de spanning los te laten. Blijf rustig ademen en breidt je aandacht verder uit naar je hele lichaam, voel hoe je lichaam meer ontspannen en aanwezig wordt.

Stap 3: Circulaire creaties van Hoofdzaken en Hartwerk

In deze stap richten we ons op hoe gedachten je leven kunnen bepalen en hoe je door creatief met deze gedachten om te gaan, meer beweging kunt brengen in je leven. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen logische, rationele gedachten en gevoelens van het hart. Dit helpt je om beslissingen te nemen die zowel goed voelen als verstandige keuzes zijn.

Aandacht voor innerlijke en buitenwereld

Inzichtgevende les: Luister naar je innerlijke wereld en de wereld om je heen. Wat hoor je? Waar luister je naar? Dit helpt je om bewust te worden van je omgeving en je innerlijke gevoelens.

Voorbeeld: Zit stil en luister naar de geluiden om je heen. Schrijf op wat je hoort en hoe dat je gevoelens beïnvloedt. Doe hetzelfde voor je innerlijke geluiden en gedachten. Bijvoorbeeld, als je buiten zit, luister naar de vogels, de wind, of het verkeer. Noteer hoe elk geluid je stemming beïnvloedt. Vervolgens, richt je aandacht naar binnen en luister naar je gedachten en gevoelens. Schrijf op wat je innerlijk ervaart en hoe dit je gedachten en gedrag beïnvloedt.

Oefening: Verbinding tussen Hoofdzaken en Hartwerk

Inzichtgevende les: Verbind je gedachten met je hart. Probeer acties te gang te zetten die niet alleen logisch zijn, maar ook goed voelen.

Voorbeeld: Maak een lijst van beslissingen die je hebt genomen en evalueer hoe deze zowel rationeel als emotioneel voelen. Werk aan beslissingen die beide aspecten in balans brengen. Bijvoorbeeld, denk aan een recente beslissing zoals het kiezen van een studie of baan. Schrijf op waarom je deze keuze hebt gemaakt vanuit rationeel oogpunt (zoals carrièremogelijkheden, salaris) en vanuit emotioneel oogpunt (zoals passie, voldoening). Reflecteer op hoe je deze aspecten in balans hebt gebracht en welke aanpassingen je zou kunnen maken om meer harmonie te creëren tussen je hoofd en je hart.

Deze oefeningen helpen je om een evenwicht te vinden tussen je gedachten en gevoelens, waardoor je meer in overeenstemming met jezelf kunt leven en weloverwogen beslissingen kunt nemen die zowel logisch als bevredigend zijn.

Stap 4: Denkpatronen inzien

In deze stap ga je intensief aan de slag met je gedachten- en gewoontepatronen. Je leert ze te herkennen door eerst jezelf te observeren, alternatieve positieve en productieve gedachten te bedenken, en te merken hoe patronen in je denken, je gevoel en je gewoonten zich manifesteren in je lichaam. Door waarneming en directe actie leer je in negen weken zelf eenvoudig patronen te doorbreken.

Drama, durf en doen

Inzichtgevende les: Identificeer negatieve denkpatronen en zet ze om in positieve acties. Wees dapper en durf te doen. Deze oefening helpt je om negatieve gedachten te vervangen door positieve, actiegerichte stappen.

Voorbeeld: Schrijf drie negatieve gedachten op die je vaak hebt, bijvoorbeeld: “Ik ben niet goed genoeg,” “Ik kan dit niet,” of “Het heeft geen zin om het te proberen.” Schrijf vervolgens drie positieve acties die je kunt nemen om deze gedachten tegen te gaan, zoals: “Ik ga mijn best doen en leren van mijn fouten,” “Ik probeer het stap voor stap,” of “Elke poging brengt me dichter bij mijn doel.” Zet deze acties om in een dagelijks plan en voer ze uit. Noteer je ervaringen en reflecteer op hoe deze acties je denken en gevoel beïnvloeden.

Dapperheid en durven doen

Inzichtgevende les: Oefen daadkrachtige omzettingen van hoofd naar hartwerk. Laat dapperheid je leiden. Deze oefening helpt je om moed te ontwikkelen en uitdagingen met vertrouwen aan te gaan.

Voorbeeld: Maak een lijst van dingen die je eng vindt, maar graag zou willen doen, zoals: “Spreken in het openbaar,” “Een nieuwe hobby beginnen,” of “Een belangrijke beslissing nemen.” Kies elke week een uitdaging van de lijst en zet deze om in actie. Voer de actie uit, bijvoorbeeld door een korte toespraak te houden voor vrienden, een proefles te volgen van de hobby die je wilt proberen, of stappen te ondernemen richting de beslissing die je wilt maken. Schrijf je ervaringen op en reflecteer op je moed en de vooruitgang die je hebt geboekt. Merk op hoe je gevoelens van angst of onzekerheid verminderen naarmate je vaker dapper handelt.

Deze oefeningen helpen je om denkpatronen te doorbreken en moedige stappen te zetten in je dagelijks leven. Door negatieve gedachten om te zetten in positieve acties en uitdagingen aan te gaan, ontwikkel je vertrouwen in jezelf en je capaciteiten. Dit leidt tot een positievere mindset en meer productieve gewoonten.

Stap 5: Evenwicht & Energieën

In de vijfde stap richten we ons op het herkennen en balanceren van energieën en emoties in je lichaam. Door bewust te worden van hoe energieën en emoties zich in je lichaam manifesteren, kun je spanningen loslaten en meer evenwicht in je leven brengen. Je leert hoe je via je lichaam je emoties kunt waarnemen en hoe je in staat bent deze energieën in beweging te brengen, waardoor je meer regie over je eigen welzijn krijgt.

Gewaarwordingen in het Lichaam

Inzichtgevende les: Wees je bewust van waar je energieën voelt, zoals druk op je borst, spanning in je schouders of ongeuite gedachten en gevoelens. Door deze gewaarwordingen te herkennen, kun je beginnen met het loslaten van opgebouwde spanningen en emoties.

Voorbeeld: Zit rustig en focus op je ademhaling. Sluit je ogen en merk op waar je spanning voelt in je lichaam. Misschien voel je een knoop in je maag, druk op je borst of spanning in je nek en schouders. Adem diep in en uit terwijl je je concentreert op deze gebieden. Visualiseer hoe de spanning met elke uitademing langzaam verdwijnt. Schrijf na de oefening op wat je hebt gevoeld en hoe je lichaam reageerde.

Afstemming en ademhaling

Inzichtgevende les: Leer ademen in gebieden van spanning en bevrijd jezelf van ongewenste patronen en gedachten. Door bewust adem te halen, kun je de energieën in je lichaam balanceren en emotionele spanningen loslaten.

Voorbeeld: Als je spanning in je borst voelt, neem dan een comfortabele houding aan en adem diep in terwijl je je concentreert op het gebied waar je de spanning voelt. Visualiseer hoe de spanning met elke uitademing loslaat en wegvloeit. Herhaal dit voor meerdere minuten, totdat je voelt dat de spanning vermindert. Deze oefening kan je helpen om meer in balans te komen en energieën in je lichaam vrijer te laten stromen.

Energieën en emoties in beweging brengen

Inzichtgevende vijfde les: Door je lichaam bewust te observeren en te bewegen, kun je energieën en emoties in beweging brengen. Dit helpt je om meer evenwicht en rust in je leven te creëren.

Voorbeeld: Doe een korte lichaamscheck-in door te staan of te zitten en je ogen te sluiten. Voel je voeten op de grond en beweeg langzaam je lichaam door lichte stretches of yogahoudingen. Let op hoe je lichaam reageert en waar je energie voelt stromen. Probeer dagelijks een paar minuten te besteden aan deze oefening om meer in contact te komen met je lichaam en emoties.

Door deze oefeningen regelmatig te doen, leer je meer regie te voeren over je emoties en energieën, en breng je meer evenwicht in je leven. Het bewust waarnemen en balanceren van lichaamelijke gewaarwordingen helpt je om spanningen los te laten en je algehele welzijn te verbeteren.

Stap 6: Fundament van mildheid en mededogen

In de zesde stap richten we ons op het loslaten van opgebouwde frustraties door mildheid, empathie en mededogen. Dit helpt je om jezelf in balans te brengen en met meer compassie naar jezelf te kijken.

Oefening: Opgebouwde Frustraties Loslaten

  • Inzichtgevende les: Gebruik mildheid, empathie en mededogen om jezelf meer in balans te brengen. Herken denkpatronen als voorbijgaande bewegingen.
  • Voorbeeld: Schrijf elke dag in een dagboek wat je frustreert en oefen mildheid door jezelf te vergeven en compassie te tonen. Herinner jezelf eraan dat gedachten en emoties voorbijgaand zijn.

Oefening: Mededogen en Ademhaling

  • Inzichtgevende les: Gebruik ademhaling om je energieën te bevrijden van opgekropte emoties.
  • Voorbeeld: Doe elke dag een meditatie waarbij je je focust op je ademhaling en compassie voor jezelf. Visualiseer hoe je elke inademing vrede brengt en elke uitademing spanning loslaat.

Stap 7: Technieken en oefeningen van de KenJeZelf-methodiek

In de zevende stap leer je welke technieken en oefeningen van de KenJeZelf-methodiek het beste voor jou werken. Dit helpt je om een persoonlijke routine te ontwikkelen die je ondersteunt bij het vinden van innerlijke rust.

Oefening: Toepassen van de KenJeZelf-methodiek

  • Inzichtgevende les: Ontdek welke technieken en oefeningen voor jou werken om innerlijke rust te vinden.
  • Voorbeeld: Maak een weekprogramma met dagelijkse aandachtgerichte oefeningen zoals ademhaling, bodyscan en meditaties. Evalueer aan het eind van de week wat het beste voor jou werkt.

Oefening: Oefeningen integreren

  • Inzichtgevende les: Combineer ademhaling, lichaamsbewustzijn, aandacht voor innerlijke en buitenwereld, en het loslaten van denkpatronen voor een holistische benadering.
  • Voorbeeld: Deel je ervaringen en inzichten met een vriend of een groep en bespreek wat voor jou het beste werkt. Hierdoor kun je feedback krijgen en je technieken verder verfijnen.

Deze zeven stappen helpen je om van een stressvol leven naar innerlijke rust en een groter geluksgevoel te gaan. Door deze technieken en oefeningen te integreren, kun je jezelf bevrijden van ongewenste patronen en een evenwichtiger leven leiden.

Afsluiting

Met deze zeven stappen kun je de reis beginnen van een hoofdvol stress naar een leven vol innerlijke rust en geluk. De KenJeZelf-methodiek biedt een krachtige manier om jezelf beter te leren kennen, negatieve patronen te doorbreken en een evenwichtiger, bevredigender leven te leiden. Door de technieken en oefeningen in je dagelijkse routine te integreren, bouw je aan een sterke basis voor toekomstig welzijn en succes.

Als je meer interesse hebt in een diepergaande ervaring of als je op zoek bent naar persoonlijke begeleiding, bieden wij een intern traject van minimaal 11 en maximaal 66 dagen op het prachtige Gran Canaria. Daarnaast is er de mogelijkheid voor e-coaching met een nieuwetijdse gids, afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.

Vul het formulier in om je aan te melden of om meer informatie te ontvangen over onze programma’s. Samen zetten we de stap naar een leven met meer rust, balans en vreugde.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Comments are closed

Welkom bij onze pagina voor nieuwetijdse berichten en tips! Hier delen we informatie en adviezen die relevant zijn voor deze tijd. Of je nu op zoek bent naar de nieuwe ontwikkelingen van de stichting, nieuwetijdse handvatten, spirituele ondersteuning of transformatieve-aanbevelingen, je vindt het allemaal hier.

Blijf ons volgen voor meer nieuwetijdse berichten en tips die je leven verrijken en je klaarstomen voor de toekomst!

Stel gerust je vraag en neem contact met ons op

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Deel dit bericht

Recente berichten

Welkom! We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring hebt op onze website. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.  Meer info