Het verschil tussen denken en onze spirit

In een wereld waar technologie en wetenschap de boventoon voeren, wordt het begrip spiritualiteit vaak over het hoofd gezien of verkeerd begrepen. Onze samenleving is sterk gericht op empirisch bewijs, logica en materiële vooruitgang, waardoor de diepere, niet-fysieke aspecten van ons bestaan minder aandacht krijgen. Spiritualiteit wordt soms afgedaan als vaag of onwetenschappelijk, terwijl het in feite een essentieel onderdeel is van de menselijke ervaring. Maar wat is spiritualiteit eigenlijk? En hoe verschilt het van ons denken, onze cognities? In deze blog gaan we dieper in op wat spiritualiteit betekent en hoe het zich onderscheidt van ons rationele denken. We zullen ook onderzoeken hoe onze spirit een rol speelt in ons welzijn en hoe het opnieuw verbinden met deze spirit ons kan helpen een meer vervuld en betekenisvol leven te leiden.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een breed en vaak persoonlijk begrip dat betrekking heeft op het zoeken naar betekenis en doel in het leven, het ervaren van een diepere verbondenheid met jezelf, anderen, de natuur en het universum. Het is de innerlijke drang om iets te vinden dat groter is dan het eigen ego en de materiële wereld. Spiritualiteit kan verschillende vormen aannemen, zoals religieuze praktijken, meditatie, yoga, mindfulness, of simpelweg een gevoel van verbondenheid met de natuur.

Voor velen is spiritualiteit een manier om zingeving en rust te vinden, vooral in tijden van stress of onzekerheid. Het gaat om het ervaren van innerlijke vrede en harmonie, en het ontwikkelen van een diepere relatie met het zelf en de wereld om ons heen. Oude culturen wisten wie wij mensen werkelijk zijn en leefden in harmonie met hun spirituele essentie. Ze begrepen dat wij spirits zijn die een menselijke ervaring hebben.

De programmering van ons denken

Echter, door de opkomst van instituten en een onderwijssysteem dat sterk gekoppeld is aan deze instituten, zijn mensen opgeleid op een manier die de nadruk legt op rationeel denken en materieel succes. Dit heeft geleid tot een samenleving waarin we te ver zijn doorgeschoten in onze focus op denken en prestatie, waardoor we zijn weggedreven van wie we werkelijk zijn.

De hoogste tijd voor terugkeer

Daarom is het nu de hoogste tijd om terug te keren naar bewustwording en zielswerk, in verbinding met onze spirit. Deze terugkeer betekent het herontdekken van onze ware essentie en het balanceren van ons leven met spirituele praktijken die ons helpen om opnieuw contact te maken met onze innerlijke wereld. Het is een oproep om de wijsheid van oude culturen te omarmen en te integreren in ons moderne leven, zodat we een diepere verbinding met onszelf en de wereld om ons heen kunnen ervaren.

Het verschil tussen denken en onze spirit

Denken (Cognities)
Denken of cognitie verwijst naar de mentale processen die we gebruiken om informatie te verwerken, problemen op te lossen, beslissingen te nemen en kennis op te bouwen. Het omvat functies zoals waarnemen, herinneren, oordelen en redeneren. Denken is bepalend voor ons dagelijks functioneren en helpt ons om de wereld om ons heen te begrijpen en er effectief mee om te gaan. Cognitieve processen zijn vaak analytisch, logisch en rationeel. Ze zijn gebaseerd op feiten, bewijs en logische redenering. Deze denkprocessen kunnen soms ook leiden tot overmatige stress, piekeren en een gevoel van vervreemding.

Onze spirit

Onze spirit, of geest, verwijst naar het niet-fysieke deel van ons wezen dat gevoelens, intuïtie, creativiteit en ons vermogen tot zingeving omvat. Het is het deel van ons dat ons verbindt met de diepere aspecten van het bestaan en dat vaak buiten het bereik van de rationele geest ligt. Terwijl denken ons helpt om te navigeren door de fysieke en materiële wereld, helpt onze spirit ons om te verbinden met het spirituele en het transcendente. Spiritualiteit benadrukt vaak het belang van intuïtie en gevoel boven logica en analyse. Het moedigt ons aan om naar binnen te kijken, naar ons hart en onze ziel, om antwoorden te vinden op levensvragen. Dit kan leiden tot een gevoel van innerlijke rust, vervulling en verbondenheid met iets dat groter is dan wijzelf.

Hoe spiritualiteit en denken elkaar aanvullen

Hoewel denken en spirit twee verschillende aspecten van ons wezen zijn, hoeven ze elkaar niet uit te sluiten. Sterker nog, ze kunnen elkaar aanvullen en versterken. Door een balans te vinden tussen onze cognitieve processen en onze spirituele praktijken, kunnen we een rustig en zingevend leven leiden.

Mindfulness leert ons om in het moment aanwezig te zijn en onze gedachten zonder oordeel te observeren. Bewust worden van onze innerlijke wereld en een diepere verbinding met onszelf ervaren.

Regelmatige meditatie helpt om de geest te kalmeren en ons te verbinden met onze spirit. Het stelt ons in staat om voorbij de ruis van onze gedachten te kijken en een staat van innerlijke vrede en helderheid te bereiken.

Activiteiten zoals kunst, muziek en schrijven kunnen ons helpen om uitdrukking te geven aan onze innerlijke gevoelens en intuïtie, en zo een brug te slaan tussen onze cognitieve en spirituele zelf.


Spiritualiteit is een fundamenteel onderdeel van ons menselijk bestaan dat ons helpt om betekenis en doel te vinden in het leven. Het onderscheidt zich van ons rationele denken door de nadruk te leggen op intuïtie, gevoelens en verbondenheid met iets groters dan onszelf. Door een balans te vinden tussen onze cognitieve processen en onze spirituele praktijken, kunnen we een meer vervuld en harmonieus leven leiden. Of je nu religieus bent of niet, spiritualiteit kan een waardevolle bron van innerlijke rust, zingeving en persoonlijke groei zijn. Het is tijd om terug te keren naar wie we werkelijk zijn en de wijsheid van onze spirit te omarmen.


Over de auteur

Martina is een transformatief coach en oprichter van Stichting ZieMens en Route 66. Ze zet zich in voor meer bewustwording voor mens, dier en planeet, en schrijft over spiritualiteit, bewustwordingsprocessen en leiderschap in de nieuwe tijd. Haar werk richt zich op de transitie van Hoofdzaken naar Hartwerk, waarbij ze praktische tips biedt voor ‘hoe te overleven in tijden van chaos’. Haar passie en toewijding maken haar een bron van inspiratie voor velen die een dieper begrip van zichzelf en de wereld zoeken.

Welkom bij onze pagina voor nieuwetijdse berichten en tips! Hier delen we informatie en adviezen die relevant zijn voor deze tijd. Of je nu op zoek bent naar de nieuwe ontwikkelingen van de stichting, nieuwetijdse handvatten, spirituele ondersteuning of transformatieve-aanbevelingen, je vindt het allemaal hier.

Blijf ons volgen voor meer nieuwetijdse berichten en tips die je leven verrijken en je klaarstomen voor de toekomst!

Stel gerust je vraag en neem contact met ons op

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Deel dit bericht

Recente berichten

Welkom! We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring hebt op onze website. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.  Meer info