ANBI STICHTING

De stichting heeft een ANBI-status, wat betekent dat we een non-profitorganisatie zijn die zich volledig inzet voor het algemeen belang: het bevorderen van zelfredzaamheid en het werken aan een nieuwe gemeenschappelijke menselijkheid, waarbij mens en natuur weer bewust met elkaar verbonden zijn.

De ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) is een belangrijke erkenning voor onze stichting, verleend door de Nederlandse Belastingdienst. Deze status is toegekend omdat onze stichting zich inzet voor het algemeen belang, met activiteiten die voor minstens 90% gericht zijn op het algemeen nut. Dit brengt zowel verantwoordelijkheden als voordelen met zich mee, zowel voor de stichting zelf als voor de donateurs.

Voordelen van de ANBI-status

  • Belastingvoordeel voor donateurs: Donateurs van onze stichting kunnen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dit maakt het financieel aantrekkelijker voor zowel particulieren als bedrijven om bij te dragen aan onze doelen.
  • Vrijstelling van schenk- en erfbelasting: Als ANBI zijn wij vrijgesteld van het betalen van schenk- en erfbelasting over ontvangen schenkingen en erfenissen. Dit betekent dat alle bijdragen volledig ten goede komen aan de doelstellingen van de stichting zonder fiscale aftrek.
  • Vrijstelling van vennootschapsbelasting: Eventuele winsten die gemaakt worden binnen de activiteiten van de stichting, mits deze winsten weer volledig worden ingezet voor het algemeen nut, zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting.


Verplichtingen onder de ANBI-status

  • Transparantie: We zijn verplicht om transparant te zijn over onze financiële huishouding. Dit houdt in dat wij regelmatig, meestal jaarlijks, een financieel verslag moeten publiceren waarin gedetailleerd wordt aangegeven hoe de fondsen zijn besteed.
  • Administratieve vereisten: We moeten zorgen voor een adequaat administratief systeem waarin alle inkomsten en uitgaven duidelijk worden bijgehouden, gerelateerd aan onze doelstellingen.
  • Doelstelling en activiteiten:Onze activiteiten moeten conform de doelstelling van de stichting blijven en daadwerkelijk bijdragen aan het algemeen nut. Dit vereist regelmatige evaluatie en aanpassing van onze programma’s en projecten om in lijn te blijven met deze doelstelling.

Onze inzet en toewijding
Dankzij de ANBI-status kunnen wij onze missie om jongeren te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en het versterken van hun mentale gezondheid en veerkracht, voortzetten en uitbreiden. We zijn toegewijd aan het zorgvuldig beheren van de ontvangen donaties en het direct herinvesteren van alle middelen in de programma’s die wij aanbieden. Onze stichting streeft ernaar een significant positieve impact te hebben op de gemeenschap, terwijl we voldoen aan strenge normen van goed bestuur en financiële integriteit.

De ANBI-status onderstreept onze toewijding aan deze principes en helpt ons om een vertrouwensband op te bouwen met onze supporters, partners, en de jongeren die we dienen.

Kostenberekening
Als ANBI stichtingen mogen wij kosten in rekening brengen voor diensten of producten die wij leveren, maar deze kosten moeten redelijk en transparant zijn. Het belangrijkste is dat de inkomsten die worden gegenereerd hoofdzakelijk gebruikt moeten worden ter ondersteuning van de doelstellingen van de stichting.

Dit betekent dat:

  • Redelijkheid van de kosten: De kosten moeten marktconform zijn en mogen niet hoger zijn dan noodzakelijk voor het uitvoeren van de activiteiten. Er mag geen winstoogmerk zijn; eventuele overschotten moeten weer ten goede komen aan de doelstellingen van de stichting.
  • Transparantie: ANBI’s moeten een heldere en inzichtelijke boekhouding voeren waaruit blijkt dat de middelen worden besteed aan het algemeen nut. Jaarverslagen en financiële verantwoordingen zijn openbaar en geven gedetailleerd weer hoe gelden worden besteed.
  • Directe verbinding met de doelstelling: De kosten en uitgaven moeten direct verbonden zijn met de primaire activiteiten van de stichting die het algemeen nut bevorderen.

In het geval van trajecten en acties zoals beschreven, waarbij de stichting kosten in rekening brengt voor deelname, moet duidelijk zijn dat deze kosten direct worden besteed aan zaken die het doel van het traject ondersteunen, zoals accommodatie, begeleiding, materiaal, enzovoort. Hierdoor blijft de stichting in lijn met haar ANBI-status en de bijbehorende fiscale verplichtingen.

We hanteren hierbij het Ego-Eco steunmodel. Dit circulaire en eenvoudige model staat centraal in onze werkwijze en beschreven op onze website.

Doneren 
Je kunt op verschillende manieren ons werk ondersteunen. Dit kan door een eenmalige of periodieke donatie. Alle donaties en subsidies die we ontvangen, komen volledig ten goede aan stichting Route 66. Bovendien biedt doneren aan onze stichting ook voordelen voor jou.

Je kunt ons ook steunen door jouw diensten te doneren. Dit kan door ons te helpen op verschillende gebieden binnen onze projecten, zoals op sociale media of met digitale werkzaamheden. Daarnaast zijn er mogelijkheden om ons te ondersteunen als jongerenbegeleider, beeldend therapeut, of gids. Er zijn talloze manieren waarop je ons kunt helpen en jouw bijdrage is van toegevoegde waarde voor het realiseren van onze missie.

Ben je geïnteresseerd in het ondersteunen van onze missie? Stuur ons dan gerust een bericht via onderstaand contactformulier. Ook als je ander vragen hebt of opmerkingen horen we graag van je.

Welkom! We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring hebt op onze website. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.  Meer info