Barranco Clean Upcycling
Elke woensdag in Gran Canaria!
Be part of the solution!
Welkom bij Barranco Clean Upcycling, een kernactiviteit van het Veerkracht-traject voor jongvolwassenen van Route 66. Samen werken we aan een gezond klimaat, zowel voor de nieuwe generatie als voor de toekomst en de aarde. Op 20 september
beleefden we een fantastische dag met wel 80 vrijwilligers uit verschillende landen en organisaties zoals Oceans4life, TravelWithoutPlastic, de Petty Foundation, Stichting ZieMENS en de gemeente San Bartolomé de Tirajana. Sinds die
succesvolle start is deze activiteit uitgegroeid tot een vaste en geliefde kernactiviteit die elke woensdag plaatsvindt in Maspalomas, Gran Canaria. Hier richten we ons op het opruimen en upcyclen van plastic afval van land tot zee.
Het Barranco Clean Upcycling-project is een onderdeel van het KenJeZelf-programma voor Europese jongvolwassenen die willen werken op een andere manier aan zichzelf in Gran Canaria.
Samenwerken voor een duurzame TOEKOMST
Het Barranco Clean Upcycling project richt zich op het opruimen en verminderen van afval en microplastics, zowel op het land als in de zee, en draagt zo bij aan het behoud van biodiversiteit en een schonere planeet. Via eco-educatie, upcycling, en gerichte opruimacties, in samenwerking met lokale gemeenschappen en internationale partners, krijgen jongeren de kans om bewuster en actiever bij te dragen aan het behoud van onze aarde.
Het doel is om Europese jongeren te betrekken en het project te laten groeien tot een bewustwordingsevent. Door upcycling en het opruimen van plastic afval, van land tot zee, willen we biodiversiteit versterken en de oceanen vrijhouden van plastic en schadelijke stoffen.
Samen met jongeren uit de Canarische Eilanden, Nederland en andere delen van Europa, willen we een inclusieve beweging voor milieubehoud op gang brengen. Dit project bevordert interculturele samenwerking en biedt educatieve en sociale ervaringen die bijdragen aan de integratie en empowerment van jongvolwassenen. Door milieuprojecten en upcycling workshops dragen we gezamenlijk bij aan een duurzame toekomst.
Dit bewustwordingsproject, binnen de pijler Mens & Natuur, vindt plaats in Arteara, Gran Canaria. Het gebied strekt zich uit van de barranco van Fataga en Arteara tot de kust van Maspalomas. Het uiteindelijke doel is het gehele eiland te verduurzamen en schoon te houden door middel van lokale initiatieven, internationale organisaties en samenwerking met de eilandregering.
Samen bouwen we aan een schoner klimaat en een duurzamere toekomst. Volg onze Instagram of doe mee!
DOELSTELLINGEN:
- Bewustzijn vergroten over de impact van afval op het milieu en de mogelijkheden van hergebruik.
- Mentaal overbelaste jongvolwassenen betrekken bij duurzaamheid en bewustzijn door middel van kunst en praktische acties.
- Ondersteuning bieden aan de lokale gemeenschap en eco-toeristen in hun streven naar een duurzame levensstijl.
- Bijdragen aan het verduurzamen van Gran Canaria en het creëren van een gezonde en verbonden samenleving.
- Inclusiviteit en verbondenheid door het dienen van een goed doel.
- Organisaties de mogelijkheid bieden om mee te werken aan dit duurzame project zodat zij hun footprint kunnen reduceren.
- Internationale samenwerking en co-creatie bevorderen.
UPCYCLING
Wij richten ons op het verminderen van afval door middel van gerichte en terugkerende opruimacties en het aanmoedigen van circulair hergebruik van gevonden materialen en plastic, waarbij deze worden getransformeerd tot andere nuttige materialen.
Uitvoering
De Barranco Clean-Up beschermt de natuur van Gran Canaria door samen met lokale bewoners, de gemeente San Bartolomé de Tirajana en internationale partners afval te bestrijden.
- Kick-off evenement 20 september, een groot succes. Samen met de Petty foundation, Oceans4life, Travel Without Plastic en de World Clean Up Day organisatie.
- Instructie en training over afvalverwerking, veiligheid en basisprincipes van hergebruik en kunstcreatie.
- Upcycling van afvalmaterialen, met de nadruk op metaal en plastic.
- Organisatie van tentoonstelling kunstwerk-statement om bewustzijn te verspreiden.
Duurzaamheid project
Route 66 is een opstartende educatieve hub waar jongeren duurzame vaardigheden en mentale veerkracht ontwikkelen. Via KenJeZelf-trainingen en workshops leren ze hun ecologische voetafdruk te verkleinen en anderen te inspireren. Ons project biedt een basis voor duurzame (zelf)ontwikkeling en respect voor natuur en diversiteit. We richten ons op hernieuwbare energie, recycling, duurzame landbouw en waterbeheer, zodat deelnemers de kennis en tools krijgen voor een hoopvolle toekomst en om een positieve impact op het milieu te maken.
Be part of the solution!
Onze samenwerking en co-creërende partners
Actief on-board voor het welzijn van de planeet, jongeren, toekomstige generaties en bewustwording over minder afval, plastic en upcycling, lees je in de pdf.
De Petty Foundation
Speelt een belangrijke rol in het bewustmaken van mensen over de hele wereld van milieuproblemen en de impact ervan. De stichting werkt aan projecten die gemeenschapskunst en gezamenlijke opruimacties combineren om aandacht te vestigen op het hergebruik van afvalmaterialen.
Oceans4life
Is een non-profitorganisatie op Gran Canaria die zich richt op het verminderen van plastic en afval op de stranden van Gran Canaria. Door het organiseren van strandopruimingen, educatieve workshops en bewustwordingscampagnes werken ze aan het beschermen van de oceaan en het bevorderen van duurzaam en ecologische denken
Travel without plastic
Werkt aan het verminderen van de hoeveelheid plastic afval binnen de toerismesector te verminderen. Door innovatieve oplossingen te bieden voor hotels en toeristische organisaties, draagt Travel Without Plastic bij aan het creëren van een duurzamer toerisme.
zie mens
Zet zich in voor diepgaande transformatie en verbinding tussen mens en natuur, met speciale aandacht voor transformatief leiderschap. Ze bieden ondersteuning bij persoonlijke groei en heling door middel van krachtige, bewustzijnsverruimende trajecten en trainingen.
HELP ONS OOK MEE
We gaan wekelijks op pad om afval op te ruimen en bewustwording te creëren over onze nalatenschap. Met steun van stichtingen zoals de Petty Foundation en Oceans4life, die materialen leveren, en Stichting ZieMens, die vrijwilligersaccommodaties en groene VEERkracht T-shirts sponsort, werken we samen aan een schonere en gezondere toekomst.
We hebben nog veel meer hulp en materialen nodig. Neem contact met ons op om te bespreken wat jij of jouw organisatie kunnen bijdragen.