Beleidsplan 2024 – 2027


Inleiding

Stichting Route 66 richt zich op jongvolwassenen tussen de 18 en 28 jaar die kampen met ernstige mentale overbelasting en psychische klachten. Deze groep, bestaande uit nieuwetijds jongeren en millennials, ervaart unieke uitdagingen in een overweldigende wereld. Onze missie is om de wereld te verbeteren door mensen bewust te maken van hun eigen aandeel en te investeren in jongeren voor een verbindende toekomst. We richten ons op regeneratie, rehabilitatie en reconnectie, waarbij jongeren leren zichzelf, anderen en de natuur opnieuw te verbinden, met als doel een gezond klimaat voor zowel de jongeren als de planeet. Inclusiviteit is een kernwaarde in onze aanpak, zodat iedereen, ongeacht achtergrond, de kans krijgt om deel te nemen en te groeien.

Aanpak en methodiek
Ons transformatieve rehabilitatietraject biedt een totaal andere aanpak, specifiek gericht op de jongvolwassenen van deze tijd. We bieden een innovatief, natuurrijk en transformatief pad van maximaal 66 dagen, gericht op herstel, zelfontwikkeling en versterking van zowel mentale als sociale weerbaarheid. Deze aanpak rust op vier pijlers: bewustwording, ervarend leren, eigen kracht en de connectie tussen mens en natuur. Onze KenJeZelf-methodiek dient als leidraad voor deze programma’s, en het bijbehorende werkboek, dat we dit jaar uitgeven, maakt onze aanpak breder toegankelijk. Door deze holistische benadering willen we een positieve en blijvende impact hebben op het leven van jongeren, hen helpen veerkrachtiger te worden en een duurzamere levensstijl te omarmen, terwijl we samenwerken aan een inclusieve en gezonde samenleving.

De oprichting van ons transformatieve rehabilitatietraject is een antwoord op de verontrustende trend waarbij 1 op de 4 jongeren ernstig mentaal overbelast raakt. Traditionele hulpverlening schiet tekort in het adresseren van hun behoeften en problematiek, zoals blijkt uit zowel ervaringsverhalen als RIVM onderzoeken.

Missie
Onze missie is om de wereld te verbeteren door mensen bewust te maken van hun eigen aandeel en te investeren in jongeren, zodat zij kunnen werken aan een verbindende toekomst. We willen jongeren leren om met minder meer te doen en streven naar een innerlijke transformatie en samenwerking aan een gezond klimaat.

We richten ons op rehabilitatie, regeneratie en reconnectie van jongeren. Rehabilitatie omvat het herstel van mentale en sociale weerbaarheid bij jongeren die kampen met ernstige mentale overbelasting. Regeneratie betreft het hernieuwen van hun innerlijke kracht en het stimuleren van duurzame levensstijlen. Reconnectie gaat over het opnieuw verbinden van jongeren met zichzelf, anderen en de natuur.

Via een innovatief, natuurrijk en transformatief traject van maximaal 66 dagen bieden we jongeren een gestructureerd pad naar herstel, zelfontwikkeling en versterking van zowel mentale als sociale weerbaarheid. Deze missie rust op vier fundamentele pijlers: bewustwording, ervarend leren, eigen kracht en de connectie tussen mens en natuur.

Daarnaast hebben we onze KenJeZelf-methodiek ontwikkeld, die als leidraad dient voor ons werk. We streven ernaar het bijbehorende werkboek dit jaar uit te geven, waardoor onze aanpak breder toegankelijk wordt en zijn impact kan vergroten.

Wat we doen
We faciliteren jongeren in hun reis naar herstel en groei door:

  • Het aanbieden van een innovatief, natuurrijk en transformatief traject van maximaal 66 dagen.
  • Het verstrekken van ondersteuning en begeleiding gericht op zelfontwikkeling en het versterken van mentale en sociale weerbaarheid.
  • Het ontwikkelen en implementeren van de KenJeZelf-methodiek, die als fundament dient voor onze programma’s.
  • Het uitgeven van een werkboek dat de KenJeZelf-methodiek toegankelijk maakt voor een breder publiek en daarmee onze impact vergroot.
  • Het organiseren van duurzame bewustmakingsevents voor jongvolwassenen uit Nederland, Europa en voor vluchtelingen uit Afrika in Gran Canaria.

Visie
“Verander de wereld, begin bij jezelf en Verander de toekomst investeer in de jongeren van NU”

Onze visie omvat een holistische benadering waarbij we de diepgaande verbondenheid tussen mens, natuur en spirituele dimensies erkennen. We geloven in de kracht van deze verbondenheid om een duurzame transformatie te bewerkstelligen. Door middel van ons programma streven we ernaar jongeren te begeleiden naar een vernieuwd bewustzijn en een positief toekomstperspectief.

We geloven dat het versterken van de mentale veerkracht van jongeren essentieel is voor hun welzijn en groei. Ons programma is ontwikkeld om hen te helpen hun innerlijke veerkracht te ontdekken en te bestendigen, zodat ze beter bestand zijn tegen de uitdagingen van het leven.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de verbondenheid tussen jongeren onderling en met de natuurlijke wereld om hen heen. Door zich te verbinden met zichzelf, elkaar en de natuur, kunnen jongeren een dieper begrip ontwikkelen van henzelf en hun omgeving. Dit proces van verbondenheid stimuleert niet alleen persoonlijke groei, maar draagt ook bij aan het creëren van een meer harmonieuze samenleving en een gezondere planeet.

Statutaire doelstellingen
De kern van onze stichting wordt gevormd door een toewijding aan het welzijn en de toekomst van mentaal overbelaste jongeren, met een specifieke focus op de nieuwe generatie die geconfronteerd wordt met de complexe uitdagingen van deze tijd. Onze statutaire doelstellingen omvatten een breed scala aan activiteiten die gericht zijn op het ondersteunen en begeleiden van deze doelgroep, met als uiteindelijk doel het bevorderen van hun welzijn en het bieden van perspectief voor de toekomst.

Opvang en begeleiding
Een van onze belangrijkste doelstellingen is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen en groeien. Dit omvat het verstrekken van opvang en professionele begeleiding voor jongeren die te maken hebben met mentale overbelasting en andere uitdagingen in hun leven. Onze programma’s zijn ontworpen om deze jongeren te ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid, zodat ze weer grip kunnen krijgen op hun leven.

Educatie en groei
Naast opvang en begeleiding leggen we ook een sterke nadruk op educatie en persoonlijke groei. We bieden programma’s en workshops aan die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden, kennis en inzichten die jongeren kunnen helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van het leven. Door middel van educatie streven we ernaar om jongeren te empoweren en hen in staat te stellen hun volledige potentieel te bereiken.

Natuurlijke verbinding
Een essentieel onderdeel van onze aanpak is het bevorderen van een natuurlijke verbinding tussen jongeren, zichzelf en de wereld om hen heen. We geloven dat contact met de natuur en het cultiveren van een dieper bewustzijn van hun eigen innerlijke wereld jongeren kunnen helpen om meer in balans te komen en een dieper gevoel van welzijn te ervaren. Daarom integreren we natuurbeleving en mindfulness praktijken in onze programma’s, om zo een holistische benadering van welzijn te bevorderen.

Ecologische footprint en duurzaam leren
Onze stichting richt zich niet alleen op het mentaal herstel van jongvolwassenen, maar ook op het verminderen van hun ecologische footprint en het bevorderen van duurzaam denken en leven. We stimuleren een nieuwe en verbindende manier van leren, waarbij jongeren niet alleen kennis opdoen, maar ook vaardigheden ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame toekomst. Door jongeren te helpen bij bewustwording van hun impact op mens en natuur, werken we samen aan een gezondere planeet.

Door het nastreven van deze statutaire doelstellingen streven we ernaar om een blijvende en positieve impact te hebben op het leven van jongeren en om bij te dragen aan een veerkrachtige en welvarende samenleving voor iedereen.

Werkzaamheden en activiteiten
Na een periode van uitdagingen door de COVID-19-pandemie, hebben we succesvolle trajecten afgerond in 2021, 2022 en 2023. Hoewel onze oorspronkelijke plannen werden beïnvloed door reisbeperkingen en veiligheidsmaatregelen, hebben we individuele trajecten kunnen faciliteren, zoals het KenJeZelf VEERkracht traject en het 66-daagse programma.

Onze locaties op Gran Canaria bleken een ideale omgeving te bieden voor deze trajecten. Tegelijkertijd zijn we voortdurend op zoek naar mogelijkheden in Nederland voor nazorg en de eventuele verplaatsing van ons programma. We streven ernaar om onze online diensten toegankelijk te maken voor een breder publiek, ongeacht externe omstandigheden.

Uitbreidingen vanaf 2020
Sinds 2020 hebben we aanzienlijke uitbreidingen en ontwikkelingen doorgemaakt binnen onze organisatie. Ons kantoor in Gran Canaria, gevestigd in Arteara, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de officiële erkenning van onze delegatie op het eiland vanaf 2023. De Delegatie in Canarische Eilanden van de Stichting Route 66, gevestigd in Arteara, met BTW-nummer G44689545, staat nu officieel geregistreerd in het Register van Canarische Stichtingen, nr. 399. Deze erkenning markeert een belangrijke stap in onze Europese groei, hoewel het lang heeft geduurd door administratieve afhandelingen. Nu staan we stevig en Europees geregistreerd.

Daarnaast zijn onze accommodaties uitgebreid met in totaal 8 ruime verblijfsplekken in twee jongerenhuizen. We hebben ook de beschikking gekregen over een ruime tuin met fruitbomen en een groentetuin, inclusief een outdoor verblijf voor digitale rehabilitatie trajecten.

Onze inspanningen waren niet alleen gericht op het fysieke aspect, maar ook op het verstevigen van het fundament van de stichting en de groei van ons bestuur. In 2022 werd ons team versterkt met een vrijwilliger, gevolgd door nog een in 2023. Bovendien zijn we verheugd om aan te kondigen dat Jaleesa Witteveen als eerste nieuwetijdse jongerenbestuurster is toegetreden tot ons bestuur.

We hebben hard gewerkt aan de uitbreiding en de veiligheid van onze werkplaats, de buitenkeuken, de creatieve tuin en alle ruimten die worden gebruikt voor onze trajecten. Het heeft tijd gekost om onze unieke benadering zichtbaar te maken, maar we zijn verheugd dat we door een hogeschool in Nederland een kans hebben gekregen om onze KenJeZelf-methodiek te introduceren in september 2024 van dit jaar.

Onze focus lag ook op het vergroten van ons netwerk en het verfijnen van onze methodiek en werkboek, dat gepland staat voor publicatie in september 2024. We hebben veel geleerd en zijn gegroeid in onze rollen, hebben ons beter afgestemd op onze missie en hebben onze visie verder ontwikkeld.

Netwerken en het versterken van ons fundament blijven belangrijke aandachtspunten. Ons netwerk op Gran Canaria groeit en versterkt zich. We zijn optimistisch over de toekomst en kijken uit naar verdere uitbreidingen, met name de geplande ontwikkeling van een grondstuk van 99.777 vierkante meter met mogelijkheid tot de bouw van 20 extra verblijfsplekken, die naar verwachting eind 2024 zullen plaatsvinden.

Ecologische en duurzame toekomstprojecten

Barranco Clean Upcycling
Dit jaar staat voor september de actie Barranco Clean Upcycling gepland, waarbij 30 jongeren aan mee kunnen werken. Dit ecologische en duurzame project is een van onze zeven kernactiviteiten en richt zich op het opruimen en hergebruiken van afval in het Barranco-gebied. Het is de aanzet voor een continuerende actie, waarbij wekelijks de Barranco van Fataga wordt schoongemaakt. Door middel van upcycling creëren we nieuwe producten uit afvalmaterialen, wat bijdraagt aan zowel milieubehoud als bewustwording onder jongeren. We werken hierbij samen met Maria Koijck, een bewustzijnskunstenares die onze stichting en de jongeren begeleidt en helpt bij de aanzet van deze kernactiviteit. De officiële aftrap van dit project vindt plaats in september met de Barranco Clean Upcycling.

Toekomstige samenwerking met World Clean Up Day
We zijn heden 2024 bezig met de aanvraag voor samenwerking met World Clean Up Day, een wereldwijde beweging die zich richt op het opruimen van afval en het creëren van bewustzijn over milieuvervuiling. Door samen te werken met deze organisatie willen we onze impact vergroten en een bredere gemeenschap betrekken bij onze ecologische initiatieven.

Aanvraag Erasmus+ en Europees Solidair Corps
Momenteel zijn wij bezig met de aanvraag voor samenwerking met Erasmus+ en het Europees Solidair Corps. Deze programma’s bieden ons de mogelijkheid om onze internationale netwerken uit te breiden en meer jongeren te betrekken bij onze projecten, waardoor we onze missie en visie verder kunnen verspreiden en realiseren. De verwachting is dat we eind dit jaar of op zijn laatst in februari 2025 met deze programma’s kunnen gaan samenwerken.

Samenwerking met Workawayer
Dit jaar, 2024, werken wij al samen met Workawayer. Dit zijn jongeren en volwassenen die vrijwillig meewerken aan buitenlandse projecten. Door deze samenwerking kunnen we een breed scala aan vrijwilligers betrekken bij onze activiteiten, wat onze projecten versterkt en bijdraagt aan interculturele uitwisseling en samenwerking.

Uitbreiding van faciliteiten
We hebben de aankoop van nieuwe verblijfsruimten en uitbreiding voor eind dit jaar 2024 op de planning staan. Momenteel zijn wij bezig met de afwikkeling van de financiële kant. De uitbreiding betreft een grondstuk van 99.777 vierkante meter, wat genoeg ruimte biedt voor de uitbouw van verblijfsruimten. De planning is om in 2025 voor 20 jongvolwassenen een eigen verblijfsruimte aan te bieden. Ook de gronden voor ecologische land- en tuinbouw, een van onze kernactiviteiten, kunnen we dan realiseren. Tevens is er ruimte voor dieren zoals kippen en geiten om mee samen te werken.

Ecologische footprint en duurzaam leren
Onze stichting richt zich niet alleen op het mentaal herstel van jongvolwassenen, maar ook op het verminderen van hun ecologische footprint en het bevorderen van duurzaam denken en leven. We stimuleren een nieuwe en verbindende manier van leren, waarbij jongeren niet alleen kennis opdoen, maar ook vaardigheden ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame toekomst.

Vier pijlers
Onze missie rust op vier fundamentele pijlers:

  • Bewustwording (footprint en eigen waarde): We helpen jongeren zich bewust te worden van hun eigenwaarde en hoe ze veerkrachtiger in het leven kunnen staan. We maken hen bewust van hun ecologische footprint en hun persoonlijke waarden, wat leidt tot meer veerkracht in het leven en een duurzamere levensstijl. Door te begrijpen hoe hun acties invloed hebben op de wereld om hen heen, ontwikkelen ze een dieper gevoel van verantwoordelijkheid en zelfbewustzijn.
  • Ervarend leren door nieuwe leren:Jongeren leren door ervaringen op te doen in de natuur, in creatie, in sport en spel, en in samenwerking met andere culturen en gemeenschappen. Deze ervaringsgerichte benadering helpt hen verbindende vaardigheden en inzichten te ontwikkelen. Door actief deel te nemen aan diverse activiteiten, leren jongeren om samen te werken, probleemoplossend te denken en interculturele relaties op te bouwen.
  • Mens en Natuur: We bevorderen een diepere connectie tussen jongeren en de natuurlijke wereld om hen heen. Onze trajecten worden gehouden in een natuurlijke omgeving, waar deelnemers leren met meer respect om te gaan met de natuur, het gebruik van water en natuurlijke producten. Door mee te helpen de aarde schoner te maken, bij te dragen aan upcycling en het verminderen van afval, verbinden deelnemers zich met de omgeving. Dit draagt bij aan hun welzijn en bewustwording, en stimuleert een duurzame levensstijl.De natuur is onze gids.
  • Inclusiviteit: We streven naar een inclusieve benadering waarbij iedereen, ongeacht achtergrond, de kans krijgt om deel te nemen en te groeien. Door gezamenlijke projecten zoals de Barranco Clean Upcycling, waar diverse culturen samenwerken aan een schoner klimaat en een afvalvrije omgeving, verbinden we deelnemers met hetzelfde doel. Deze samenwerking bevordert inclusiviteit en creëert een gevoel van gemeenschap en wederzijds begrip. 

Door deze pijlers te integreren in ons programma, bieden we jongeren een holistische en transformatieve ervaring die hen helpt zich te ontwikkelen tot bewuste, veerkrachtige en verantwoordelijke individuen.

Samenwerking met duurzame initiatieven en organisaties en gemeenten
Onze samenwerking met duurzame initiatieven en lokale gemeenten richt zich op het werken met vluchtelingen en Europese jongeren om inclusiviteit te bevorderen. Door deze samenwerkingen kunnen we diverse gemeenschappen betrekken bij onze projecten en een breed scala aan perspectieven integreren in onze aanpak.

Toetreding van investeerders en co-creatoren
Dit jaar verwelkomen we niet alleen nieuwe investeerders, maar ook co-creators, die meer ruimte bieden voor samenwerking. We hebben hard gewerkt aan het verstevigen van ons fundament, en we zijn klaar om samen te werken met investeerders en co-creators om onze missie te realiseren en uit te breiden.

Werving van gelden
Tot op heden is het verwerven van financiële middelen geen prioriteit geweest binnen onze organisatie. We erkennen dat dit een aspect is dat we nog niet voldoende hebben bestudeerd.

In 2021 hebben we een poging gedaan om samen te werken met het Subsidie Fonds, maar dit heeft helaas niet geleid tot extra financiële steun. Ook hebben we in 2020 geprobeerd om deel te nemen aan een oproep van ZonMw, maar werden we niet geselecteerd vanwege onze alternatieve aanpak.

Desondanks hebben particuliere donateurs ons in 2020, 2021 en 2023 gesteund met kleine bedragen, waardoor we de uitbreiding van onze programma’s konden voortzetten door middel van eigen investeringen.

Onze planning is om in 2024 actief te gaan werven voor financiële steun. We zullen ons inzetten om fondsen te verwerven die ons in staat stellen onze programma’s uit te breiden en te verbeteren, zodat we een nog grotere impact kunnen maken op het leven van jongeren.

Toekomstplanning tot 2027
In onze toekomstplanning tot 2027 streven we naar voortdurende groei en innovatie op verschillende fronten, waarbij we ons blijven inzetten voor de verwezenlijking van onze missie en visie. Hieronder beschrijven we enkele van onze belangrijkste initiatieven en projecten:

Uitgave van het KenJeZelf-methodiek werkboek
We zijn verheugd om aan te kondigen dat ons langverwachte werkboek, de KenJeZelf-methodiek, dit jaar zal worden uitgegeven. Dit werkboek dient als een praktische gids voor zelfontwikkeling en transformatie, gebaseerd op onze bewezen methodiek. Het biedt een gestructureerd raamwerk en oefeningen om deelnemers te begeleiden bij hun persoonlijke groei en veerkracht.

Samenwerking met milieuorganisaties en bewustwordingscampagnes
We blijven ons inzetten voor samenwerkingen met milieuorganisaties op zowel Europees als wereldwijd niveau, zoals World Cleanup, om onze impact op het milieu te vergroten en bewustwording te creëren over ecologische verantwoordelijkheid. Daarnaast zullen we blijven samenwerken met andere organisaties om bewustwordingscampagnes over veerkracht en zelfontwikkeling naar een hoger niveau te tillen.

Nieuw traject: “Rise like a Phoenix”
Ons jaartraject “Rise like a Phoenix” wordt een kernonderdeel van ons aanbod, waarbij we deelnemers begeleiden bij hun transformatieproces naar een dieper bewustzijn en kracht. Dit traject biedt een holistische benadering van persoonlijke groei en empowerment, specifiek gericht op onderwijzers en begeleiders die de KenJeZelf-methodiek willen integreren in hun bestaande les- en begeleidingspraktijken voor jongeren. Dit programma biedt hen tools, richtlijnen en ondersteuning om op een integrale manier zelf- en nauurbewustzijn en veerkracht te bevorderen bij de jongeren die zij begeleiden en onderwijzen.

Versterking van het fundament en uitbreiding van faciliteiten
We blijven ons fundament versterken en investeren in de uitbreiding van onze faciliteiten om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit omvat het verbeteren van de veiligheidsmaatregelen, het optimaliseren van onze methodiek en het uitbreiden van onze verblijfsplekken om meer deelnemers te kunnen ontvangen en ondersteunen op hun reis naar zelfontdekking en veerkracht.

Met deze initiatieven en projecten blijven we ons inzetten voor onze missie en visie, en streven we ernaar om een blijvende en betekenisvolle impact te hebben op het leven van jongeren en de samenleving als geheel.

Financieel beheer
Het bestuur draagt de verantwoordelijkheid voor het financiële beheer en de communicatie, en vervult deze taken op vrijwillige basis. Wij hechten grote waarde aan transparantie en een zorgvuldige omgang met de middelen die we ontvangen, met als voornaamste doel het verwezenlijken van onze doelstellingen. Wij worden geadviseerd door een accountant die jaarlijks onbezoldigd de jaarcijfers voor de stichting opstelt. Voor onze delegatie in Gran Canaria hebben wij een administrateur, maar sinds onze officiële registratie vorig jaar zijn wij nu ook op zoek naar een goed juridisch en accountantskantoor dat ons kan helpen met het internationale financiële beheer.

Transparantie en zorgvuldigheid
Als bestuur streven we naar maximale transparantie in ons financiële beheer. Dit omvat het verstrekken van heldere informatie over de inkomsten en uitgaven van de stichting, zodat onze donateurs en andere belanghebbenden vol vertrouwen kunnen bijdragen aan onze missie. Daarnaast nemen we alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de gelden die we ontvangen op een zorgvuldige en doelgerichte wijze worden besteed, in lijn met onze missie en visie.

Onbezoldigd bestuur
Het bestuur verricht al zijn taken op onbezoldigde basis, uit pure betrokkenheid bij onze missie. Dit betekent dat er geen financiële beloningen worden uitgekeerd aan bestuursleden voor hun werkzaamheden binnen de stichting. Onze inzet komt voort uit een diepgewortelde passie voor het realiseren van positieve verandering en het ondersteunen van de gemeenschap. Alleen de onkosten worden vergoed, evenals verblijfskosten tijdens reizen die noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden van de stichting. Door deze werkwijze kunnen we de beschikbare middelen maximaal inzetten voor onze doelstellingen en de impact op jongeren en de samenleving vergroten.

Focus op realisatie van doelstellingen
Bij het beheer van de gelden staat de realisatie van onze doelstellingen centraal. We streven ernaar om de ontvangen middelen op een effectieve en efficiënte manier in te zetten, zodat we maximale impact kunnen creëren voor de jongeren en de samenleving als geheel. Hierbij houden we voortdurend vast aan onze missie en visie, als leidraad voor al onze financiële beslissingen en activiteiten. Door middel van transparantie, zorgvuldigheid en een onbezoldigd bestuur willen we het vertrouwen van onze stakeholders behouden en versterken, en zo een duurzame en positieve bijdrage leveren aan de wereld om ons heen.

Besteding van middelen
Wij hechten grote waarde aan transparantie en verantwoording bij het gebruik van onze financiële middelen. Alle gelden worden zorgvuldig aangewend om onze doelstellingen te verwezenlijken, met een sterke focus op het bieden van verblijfs-, leer- en werkplekken, begeleiding en professionele dienstverlening voor onze deelnemers.

In het geval van opheffing van de stichting zullen eventuele overschotten worden besteed aan een vergelijkbare ANBI Stichting, zodat de missie en visie voortgezet kunnen worden en de impact behouden blijft.

Dit beleidsplan fungeert als onze leidraad voor alle activiteiten en is gericht op het nastreven van een duurzame en betekenisvolle impact op het leven van jongeren en de bredere samenleving. We streven ernaar om een verschil te maken en een positieve verandering teweeg te brengen, waarbij elk uitgegeven bedrag zorgvuldig wordt afgewogen om maximale waarde te genereren voor onze doelgroep en de maatschappij als geheel.



Welkom! We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring hebt op onze website. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.  Meer info