Herstel en veerkracht traject
In de huidige dynamische wereld worden jongvolwassenen geconfronteerd met een scala aan psychologische uitdagingen, ondersteund door recent onderzoek. Studies tonen aan dat de druk van sociale en digitale media significant bijdraagt aan mentale gezondheidsproblemen bij jongvolwassenen. Ze staan constant aan en de huidige modebeelden kunnen leiden tot constante vergelijkingen en een verstoord zelfbeeld, wat vaak resulteert in angst en depressie.
De enorme druk is een andere veelvoorkomende stressfactor, waarbij onderzoek aantoont dat de druk om te presteren bijdraagt aan een verhoogd stressniveau onder jongeren. Deze stress is niet alleen gerelateerd aan het behalen van resultaten, maar ook aan het bepalen van een doel in de toekomst, wat veel jongvolwassen zien als een bron van onzekerheid en angst voor de toekomst.
Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat zorgen over globale kwesties zoals klimaatverandering en milieuvervuiling ook wegen op de mentale gezondheid van jongvolwassenen. Deze zorgen versterken het gevoel van onzekerheid over de toekomst, en verhogen de druk om zinvolle keuzes te maken die zowel persoonlijke als planetaire welzijn bevorderen.
Deze bevindingen benadrukken de noodzaak voor gerichte ondersteuning en interventies die jongvolwassenen helpen deze uitdagingen aan te gaan en veerkracht te ontwikkelen in een snel veranderende wereld.
Bij ons zijn wij natuur en mensgericht
Onze KenJeZelf-methodiek, biedt je de tools om te ontdekken wat je echt wilt in het leven. Onze benadering is anders en stimuleert je om verder te kijken dan je denkt.
Onze aanpak omvat zeven transitie stappen die centraal staan in onze programma’s, gericht op het bevorderen van mentale gezondheid en het versterken van persoonlijke veerkracht.
Onze KenJeZelf-methodiek werkt door een combinatie van zelfreflectie, ervaringsgericht leren, en interactie met de natuur, die je helpt je eigen gedachten en emoties beter te begrijpen en te beheren. Hier is hoe het in zijn werk gaat:
- Zelfreflectie, door begeleide meditaties, dagboekschrijven en discussiegroepen stimuleren we je om je innerlijke wereld te verkennen. Dit helpt je bewust te worden van onderbewuste patronen en overtuigingen die je beslissingen en dagelijks leven beïnvloeden.
- Ervarend leren, door praktische oefeningen en real-life uitdagingen te integreren, leer je nieuwe vaardigheden en gedragingen die direct toepasbaar zijn in je leven. Dit omvat rollenspellen, teamwork activiteiten, en probleemoplossende uitdagingen die je dwingen buiten je comfortzone te treden en actief te leren van ervaringen.
- Interactie met de natuur, meer bewegen en in actie in de buitenlucht, zoals wandelen, natuur expedities, en ecologische tuinbouwprojecten, vertragen en verstillen in de kracht van de natuur. Deze bewegingen versterken je verbinding met de wereld om je heen en bevorderen mentale rust een gevoel van tevredenheid.
Deze methodes werken samen om je te helpen een dieper zelfbewustzijn te ontwikkelen en je capaciteiten voor zelfsturing en veerkracht te vergroten. Dit resulteert in een duidelijker begrip van wat je echt wilt in het leven, waardoor je beter geïnformeerde keuzes kunt maken die jouw persoonlijke en professionele groei ondersteunen.
Bij onze stichting nemen we onze verantwoordelijkheid voor jongeren zeer serieus en zetten ons al jarenlang in om hen te ondersteunen en begeleiden. Dit jaar bereiken we een belangrijke mijlpaal: we kunnen een plek bieden aan 20 jongeren in Gran Canaria. Momenteel hebben we de capaciteit om 8 tot 10 jongeren te verwelkomen in onze veerkrachtprogramma’s. Om de kosten voor de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden, zetten we een funding op. Hiermee hopen we deelname voor zoveel mogelijk jongeren toegankelijk te maken. De uitbreiding naar 20 plekken verwachten we in oktober te kunnen starten.