ONZE AANPAK

Anders en benadert persoonlijke groei en geluk vanuit een integraal perspectief, waarbij we de verbinding tussen het individu, de natuur en de gemeenschap centraal stellen.

Hoe we bewustwording bevorderen

  • Reflectieve activiteiten, waar we gebruik maken van aandachtgerichte oefeningen en activiteiten die stimuleren om te reflecteren op gedachten, emoties en gedragingen. Dit kan bijvoorbeeld door  zelfreflectie in journaling of het invullen van het KenJeZelf werkboek .
  • Mindfulness technieken en meditatie oefeningen om te helpen in het moment te zijn en bewust te worden van meer innerlijke ervaringen. Dit door bewuste ademhalingsoefeningen, lichaamsscanmeditaties, geluidswaarnemingen, gedachten observaties en mindfulness wandelingen in de natuur omvatten.
  • Natuurlijke stimulans in een natuurrijke omgevingen door het organiseren van buitenactiviteiten en natuurwandelingen. Dit helpt hen om een diepere verbinding met zichzelf en de wereld om hen heen te ervaren, terwijl ze tegelijkertijd mindfulness en aandachtgerichte oefeningen toepassen.
  • Groepssharing waar jongvolwassenen hun gedachten en gevoelens kunnen delen, en waarin ze worden aangemoedigd om naar elkaar te luisteren en elkaars perspectieven te respecteren. Deze discussies kunnen worden geleid met aandacht voor het moment, zodat deelnemers zich bewust zijn van hun eigen gedachten en emoties terwijl ze communiceren.
  • Creatieve expressie om jezelf te uiten door middel van kunst, muziek, schrijven of andere vormen van expressie. Dit helpt bij het verkennen en uiten van hun innerlijke wereld, terwijl ze tegelijkertijd mindfulness toepassen door zich te concentreren op het creatieve proces

Door deze diverse benaderingen te combineren, streven we ernaar om een omgeving te creëren waarin jongvolwassenen kunnen ontdekken in bewustzijn en veerkracht, terwijl ze zich tegelijkertijd verbinden met zichzelf, anderen en de natuur.


Hoe wij de connectiviteit van Mens & Natuur bevorderen

  • Actief meeparticiperen in natuurschoonmaakacties. We stimuleren bewustwording van de relatie tussen mens en natuur door deel te nemen aan lokale en wereld schoonmaakacties, zoals het opruimen van de barranco (ravijn) of de gezamenlijke deelname aan World Cleanup Day. Door actief deel te nemen aan het herstellen en behouden van natuurlijke omgevingen, leren we meer de waarde van natuurbescherming, biodiversiteit en milieubehoud.
  • Upcycling aanmoedigen en van blikjes afvalbakken maken of plastic hergebruiken. We stimuleren creativiteit en duurzaamheid door jongvolwassenen te betrekken bij upcycling projecten. Dit doen wij in samenwerking met onder andere Maria Koijk een bekend kunstenares in duurzaamheid en een bewustzijnstrijder. Door afvalmaterialen om te vormen tot kunstobjecten, nieuwe en waardevolle producten, leren ze het belang van hergebruik en het verminderen van afval. 
  • Compostering leren. Aardewerk is belangrijk in onze programma’s, we leren jongvolwassenen hoe ze organisch afval kunnen composteren om waardevolle compost te creëren voor tuinieren en bodemverbetering. Dit draagt bij aan een dieper begrip van wat de aarde nodig heeft, regeneratie en de kringloop van natuurlijke materialen. Zelf zien waar het naar toe gaat stimuleert het gebruik van plantmaterialen.
  • Natuurlijke elementen als inspiratie gebruiken. Deze oerachtige natuur biedt ons veel door elke dag in de actief te zijn inspireren we deelnemers om te werken met natuurlijke materialen voor creatieve projecten en persoonlijke reflectie. Het observeren van natuurlijke patronen, het werken met natuurlijke afval en het ervaren van de rustgevende kracht van natuurlijke omgevingen.
  • Belangrijk is de overdracht van het erfgoed van de Guanchen. Hier benadrukken we de leefgewoonten van deze oercultuur van de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria, die geloofden in de kracht van de natuur en namen dat wat nodig was en niet meer. Zij leefden de natuur en het universum haar kracht en onvoorwaardelijke giften. We gebruiken hun verhalen als een voorbeeld, hoe wij van hen kunnen leren om op een duurzame en respectvolle manier met de natuur om te gaan.


Hoe wij ervarend leren stimuleren

  • Ervaringsgericht leren via sport en spel, zoals hiking, klimmen en surfen, biedt niet alleen fysieke uitdagingen, maar ook plezier te hebben en uitdagende avonturen te ervaren, waardoor waardevolle leermomenten ontstaan.
  • Praktische activiteiten door hands-on ervaringen en praktische activiteiten aan waarbij jongvolwassenen nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen en direct kunnen toepassen wat ze hebben geleerd.
  • Doen en ervaren, in plaats van alleen theoretische concepten te bespreken, moedigen we jongvolwassenen aan om actief deel te nemen aan hun leerproces door dingen uit te proberen en zelf te ervaren hoe verschillende principes werken.
  • Fouten maken als leermomenten, openstaan voor feedback waarin fouten maken wordt gezien als een waardevolle en eerlijke leermogelijkheid. Jongvolwassenen worden aangemoedigd door sport- en of spelmomenten om uit hun comfortzone te stappen en te experimenteren, wetende dat ze ervaring gericht groeien.
  • Reflectie en feedback, jongvolwassenen leren te reflecteren op hun ervaringen en om feedback te ontvangen van hun momenten en de gidsen. Dit helpt hen om inzicht te krijgen in wat goed ging en wat verbeterd kan worden voor de toekomst.
  • Verbinding met de wereld om ons heen door betrokken te worden bij gemeenschapsprojecten, handje helpen of interactie met vakmensen in hun werkgebied, perma cultuur, composteren, dierverzorging en natuurlijke opruimacties , waardoor ze waardevolle praktijkervaring opdoen en een dieper begrip krijgen van de toepassing van hun kennis en vaardigheden.

Hoe wij inclusiviteit aanmoedigen 

  • Interactie met de natuur door actief deel te laten nemen aan ervaringen met de natuur. Door in contact te komen met de diversiteit van de natuurlijke wereld, leren ze de waarde van inclusie en acceptatie van verschillen te waarderen, omdat ze zien hoe elk element een essentieel onderdeel vormt van het geheel.
  • Samenwerking met dieren en het verzorgen van dieren op een ecologische boerderij of het helpen bij het schoonmaken van andere dierenprojecten. Meer respect en empathie voor andere levende wezens en te begrijpen hoe diversiteit bijdraagt aan een evenwichtige en harmonieuze samenleving.
  • Interactieve groepsactiviteiten zoals teambuilding spellen, gezamenlijke projecten en community service, leren jongvolwassenen de kracht van samenwerking en het belang van inclusief denken. Dit stimuleert hen om open te staan voor verschillende perspectieven en om respectvolle relaties op te bouwen met hun medemensen.
  • Reflectie op oordeelsvorming om hun eigen vooroordelen en oordelen te onderzoeken en te reflecteren op hoe deze hun interacties met anderen beïnvloeden. Door zich bewust te worden van hun eigen denkpatronen, kunnen ze stappen zetten naar meer inclusief denken en handelen.
  • De kracht van diversiteit in de natuur en in ons mensen. We laten ervaren hoe de natuur een rijke verscheidenheid aan ecosystemen, planten en dieren die samenwerken om een gebalanceerd en veerkrachtig ecosysteem te vormen. Door te observeren en te leren van de diversiteit van de natuur, kunnen jongvolwassenen waardevolle lessen leren over inclusie, samenwerking en respect voor verschillen in de menselijke samenleving.


In onze visie zien we een wereld waarin jongvolwassenen zich bewust zijn van hun eigen kracht en potentieel, waarin ze in harmonie leven met zichzelf, anderen en de natuur. We streven naar een wereld waarin persoonlijke groei en transformatie worden gezien als essentiële bouwstenen voor een betere toekomst voor iedereen.

Welkom! We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring hebt op onze website. Door verder te gaan, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.  Meer info